vrijdag 7 februari 2014

Waarom ben ik niet met paars haar geboren?

Je wordt geboren met blond haar, bruin haar, zwart haar of zelfs met rood haar. Ik werd geboren met paars haar. Grapje. Mocht ik willen. Maar even serieus, waarom was ik geen paarsharige baby? Of groenharig, of blauwharig? Tijd voor een stukje biologie! Uitvoerig onderzoek bij mijn bètavrienden en andere betrouwbare bronnen leverde de volgende conclusie op.


Je haarkleur wordt bepaald door eumelanine en feomelanine. Eh wat? Om een lang verhaal kort te maken: dat zijn twee pigmenttypes. Een donkere en een lichte. Minstens twee gen-typen bepalen de kleur van het haar. Een bruin/blond-paar, waarbij geldt dat wanneer je het bruine allel (lees: bepaalde variant van gen) hebt, je als bruinharige op de wereld komt. Daarnaast heb je een niet-rood/rood-paar. En ja, het "niet-rood" allel is een dominante hoor. Die bepaalt dus dat jij zonder die prachtige rode lokken geboren bent. Het rood haar-allel is eigenlijk een zwakke en kan het alleen aan als ie samen is met een andere rode. Door de combinatie met het eerste gen-paar, kan rood haar verschillen van een beetje rossig tot knetteroranje. 

Conclusie: zouden we het bruin/blond-gen vervangen door een blauw-gen, was paars haar misschien een serieuze mogelijkheid geweest. Want blauw + rood = paars. Zo makkelijk is dat. Ziet iemand kansen dit voor mij te regelen?

PS. Wetend dat deze wetenschap nog wel even op zicht laat wachten, sla ik binnenkort gewoon een pakje verf in. Ik help de natuur een handje. Je nagels komen immers ook niet blauw uit je vingers, toch?

3 reacties:

  1. Hihi wat interessant! Vind het nu best wel jammer dat niemand met paars haar geboren wordt, het zou er zo veel leuker uitzien!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beetje hetzelfde als met oogkleur, interessant om te lezen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs