maandag 17 februari 2014

Griesmeelcake met amandelen en worteltjes


"Jij maakt nooit mooi eten, hè", zei een vriend laatst tegen mij. Hij schrok er zelf van, zei dat hij het niet zo bedoelde en begon meteen te kletsen over marsepeinroosjes en fondantstrikjes. Ik moest er eigenlijk wel om lachen. Nee, dat is inderdaad niet mijn ding. Ik hou van wat zilveren hagelslag hier en een mooie strepen moccasaus daar, maar je zal me niet gauw zien pielen met knetterroze fondant. Ik ben meer van een stevige, kleffe chocoladetaart of goedgevulde havermoutkoekjes. In deze categorie ook: de griesmeelcake met amandelen, wortels èn sinaasappel. Misschien niet de mooiste cake die je ooit hebt gezien, maar zo fantastisch lekker! 

Dit is zo'n cake die je eet als je na een middag vrijwilligerswerk op de boerderij door en door koud bent (ervaring). Of als je na acht lange uren school ook nog eens bijna verzuipt op de fiets (helaas ook ervaring). Of als je er gewoon ontzettend veel zin in hebt na het lezen van deze post (wie niet). 

Liefs, Janna

PS. Deze tekst is natuurlijk onder voorbehoud. Het zou zomaar kunnen dat ik over een maandje opeens een ultiem zoete aanval krijg en je me toch vrolijk vlindertjes uit marsepein ziet snijden.

Je hebt nodig: 100 gram amandelen, 125 gram kwark, 150 gram boter, 250 gram suiker, 300 gram winterpeen, 250 gram griesmeel, 8 gram bakpoeder, 2 eieren en een paar druppels sinaasappelessence.

Heb je een van deze dingen niet in huis? In plaats van kwark kan je ook ricotta gebruiken. In plaats van sinaasappelessence kan je ook de schil van een sinaasappel raspen. En ik weet zeker dat deze cake ook heerlijk is met walnoten of hazelnoten!
  
1. Begin met het roosteren van de amandelen. Doe dit in een koekenpan zonder olie of boter. Rooster ze ongeveer 4 minuten en laat de amandelen dan afkoelen op een bord. 

2. Mix de eieren, suiker, boter, ricotta en sinaasappelessence in een kom.

3. Maal of hak de amandelen in kleine stukjes. Ik denk dat als je ze tot poeder maalt, dat het dan de binding van de cake vormt, maar ik vond het juist lekker als je ook nog wel eens een stukje tegenkwam. Daardoor was mijn cake wel iets losser, maar proefde je nog wel heel goed de amandelen! Meng de griesmeel met de amandelen, bakpoeder, een mespunt zout en de geraspte wortel. Voeg het aan het ricottamengsel toe. 

Omnomnom, het ruikt nu al zo lekker. Probeer hier maar eens vanaf te blijven!

4. Vet de cakevorm in en schep het beslag in de vorm. Bak de cake in een op 180 °C voorverwarmde in circa 50  minuten gaar. Dan komt het moeilijkste gedeelte: wachten! Want de cake moet nog wel even afkoelen voordat je 'm in mooie plakken kan snijden. Maar dan heb je ook wel wat.  

3 reacties:

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs