zondag 24 november 2013

Breze aus Bayern


Deze zomer heb ik een bijzondere reis naar Duitsland gemaakt. Samen met veertien andere mensen was ik uitgekozen om mee te doen aan het Sprachkursprogramm. We zijn eerst een week met elkaar in Nürnberg geweest. De laatste twee weken heb ik bij een gastfamilie in Regensburg gewoond. Twee fantastische weken in een prachtige stad. Regensburg ligt in de deelstaat Beieren. Daar noemen ze pretzels "Breze". Ik heb ze eindeloos gegeten, heerlijk! Toen we in de herfstvakantie terugkwamen uit Oostenrijk, zijn we ook nog een uurtje langs mijn gastfamilie geweest. We kregen een zak pretzels voor onderweg. Yummy! Eenmaal thuis ging ik meteen op zoek naar een recept. Toen ik dit weekend eindelijk weer tijd had, heb ik het recept geprobeerd. Ze smaken nog niet helemaal zoals de Breze uit Regensburg, maar ze zijn minstens zo lekker!


Dit heb je nodig: 400 g bloem, 7 g droge gist, 1 tl suiker, 2 tl bakpoeder, 1 tl zout, 1 ei, 1 el grof zeezout.
1. Doe de bloem, gist, suiker, bakpoeder en zout in een kom. Maak hier een kuiltje in en giet daar 250 ml warm water in. 
2. Kneed het tot een soepel deeg. Omdat ik vond dat het een beetje ongelukkig ging in een kom, heb ik het deeg halverwege verplaatst naar het aanrecht. Zorg er wel voor dat het aanrecht goed schoon is dan. In het geval dat je je afvraagt hoe ik kneed met een hand, dat doe ik niet. Maar anders is het lastig om een foto te maken :P
3.Laat het deeg 30 minuten rijzen. Bijvoorbeeld in een plastic zak. 

4. Kneed het deeg nogmaals en verdeel het in 10 gelijke stukjes. Rol de stukjes uit tot rolletjes van ongeveer 40 centimeter.

5. Nu komt de echte pretzeltechniek. Leg elk rolletje in een U-vorm. Pak de uiteinden vast en draai deze een slag om elkaar heen. Duw de uiteinden vast in de bocht van de U. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

6. Splits het ei en bestrijk de pretzels met een eidooier. Bestrooi ze dan met het zeezout. Laat de pretzels nog 10 minuten rijzen. Bak ze vervolgens ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 225ºC. 

3 reacties:

 1. Ze zien er echt super lekker uit! Ik ga ze binnenkort denk ik ook een keertje maken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet nog zoveel receptjes uitproberen :D deze gaat op de lijst haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ziet er lekker uit !
  www.lifeofenessah.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs