vrijdag 27 juli 2012

Raspberry tartelette: crumbling, bittersweet, soft and fesh

Ik geloof dat de zon Nederland eindelijk gevonden heeft. De laatste paar dagen was ik alleen maar op het strand te vinden. Zwemmen zonnen zwemmen zonnen zwemmen... En dit warme weer vraagt natuurlijk om een fruitig recept. Voilà.


It seems like the sun has finally found Holloand. So the last few days I've only been on the beach. Swimming sunbathing swimming sunbathing swimming... And this warm weather asks for a fruity recipe of course. Voilà. 



Frambozentartelette / Raspberry tartelette 



Je hebt nodig / You need:


Korstdeeg / Puff pastry:
  • 200 gr bloem / 200 gr flour
  • 120 gr boter / 120 gr butter
  • 20 gr poedresuiker / 20 gr icing sugar
  • 1 theelepel amandel aroma / 1 teaspoon almond aroma
  • 3 eetlepels koud water / 3 tablespoons cold water
Vulling / Filling:
  • 50 gr pure chocolade / 50 gr dark chocolate
  • 200 ml slagroom (in een beker) / 200 ml whipped cream (in a cup)
  • 3 eetlepels suiker / 3 tablespoons sugar
  • 250 gr frambozen / 250 raspberries


1. Mix de boter en de bloem tot het eruit ziet als broodbruim. Voeg dan ook het eigeel, de poedersuiker en het amandel aroma toe.

1. Mix the butter and flour until it looks like bread crumbs. Then also add the egg yolk, the icing sugar and the almond aroma.

2. Voeg net zo lang water toe tot je de kruimels tot een glad deeg kan mixen. Dit moeten zeker niet meer dan 3 à 4 eetlepels zijn, dan wordt het te nat.

2. Add water until you can mix the crumbs to a smooth dough. This shouldn't be more than 3 à 4 tablespoons, then it'll get too wet.

3. Rol het deeg uit.

3. Roll out the dough.


4. Snij cirkels uit het deeg door eerst met het vormpje een afdruk te maken met de rand. Duw het deeg dan in het vormpje.

4. Cut circles out of the dough by first making an imprint with the edge. Then put the dough in the mould. 

5. Ik heb het korstdeeg blind gebakken zodat het niet omhoog komt. Dit heb ik gedaan door eerst een stukje bakpapier in het deeg te drukken. Vervolgens strooide ik er macaroni in om het bakpapier op zijn plaat te houden. Als alternatief kun je ook bakbonen of rijst gebruiken.
Bak het korstdeeg dan 10 minuten en 5 minuten (200°C) extra zonder de steunvulling.

5. I baked the puff pasty blind so it would come up. I did that by putting a small piece of baking paper in the dough. Then I dropped macaroni in it to keep the baking paper in place. As an alternative you could also use baking beans or rice.
Then bake the puff pastry for 10 minutes and 5 minutes (200°C)without the baking paper and macaroni. 


6. Als de taartjes zijn afgekoeld, kun je met een kwast gesmolten chocolade in de taartjes kwasten. Zo wordt het taartje 'waterdicht' voor de slagroom.

6. When the little pies are cooled down, you can paint the melted chocolate with a brush. So the pie will get a bit 'waterproof' for the whipped cream.

7. Klop de slagroom en voeg de suiker toe.

7. Whip the cream and add the sugar.

 8. Lepel de slagroom op het korstdeeg en leg daar de frambozen op. Ziet er super uit, niet?

8. Spoon the whipped cream over the puff pastry and drop the raspberries on it. Looks super, doesn't it?

De laatste paar stappen heb ik bij mijn opa en oma uitgevoerd. Vandaar ook het gave servies. Eigenlijk gebruiken we dat alleen met Kerstmis. Maar voor deze ene keer mocht ik de borden uit de kast halen om er een speciale avond van te maken.
De tartelettes zijn echt fantastisch. Je proef eerst het kruimige deeg en de pure chocolade. Dan de zachte slagroom en als laatst de friszure frambozen. Echt top!

I took the last few steps at my grandparents'. That's why I could use the amazing dishes. Actually we only use it for Christmas. But only for this time I was allowed to get it out of the cupboard. To make it a special evening.
The tartelettes were fantastic. At first you taste the crubmling dough and the bittersweet dark chocolate. Then the soft whipped cream and in the end the fresh sour raspberries. Amazing!


18 reacties:

  1. Looks fantastic!!!!

    Rebecca

    www.winnipegstyle.ca

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Janna, I already follow your blog
    So I wish you can follow me back like you promise me . Thank you
    By the way, It's a yummy recipe, I think I might try it today XP

    uglibetiblog.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I already follow you! (: Please tell me if you tried the recipe, would love to hear that x

      Verwijderen
  3. Thanks a lot. It looks incredibly delicious. I'm not a huge fan of strawberries, but I like raspberries all the more :)
    xx

    Vicky | golden mirrors

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmm... Delicious. I love strawberries. Thanks for visit my blog. We can follow each other if you want.
    Kisses
    http://solaanteelespejo.blogspot.com.es/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Omg your blog is making me so hungry and I just ate dinner ! ♥
    New follower - please take a look at www.iris-bjork.blogspot.com if you have time :*
    iris

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ziet er lekker uit! mooie blog meid
    kijk ook eens op mijn blog en wordt een vriendje :-)

    XO, Carmen
    www.mydailyfashiondosis.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. This looks great! Have never seen such a thing with Macaronni!
    Will try to make it :D
    xoxo

    novelstyle.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. There isn't really macaroni in it. That's just to prevent the dough from raising a lot :D. Anyway, tell me when you tried, would love to hear that! x

      Verwijderen
  8. so yummy....nice blog you have...stop by to see mine...maby we can follow each other...kisses....
    http://maryglamlady.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Thanks,for the lovely comment.^^
    I'm now following you. Follow me back????

    BeantwoordenVerwijderen
  10. I´m following you now. I hope you follow me too.
    Kisses
    http://solaanteelespejo.blogspot.com.es/

    BeantwoordenVerwijderen

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs