zondag 5 januari 2014

Petit tarte tatin


En ik maar denken dat die zusters Tatin op een ijskoude winterdag ingesneeuwd waren en besloten een appeltaart te bakken. Dat een van hen toen zei: "Yolo, laten we hem op z'n kop maken". Dat de buren aanklopten omdat het zo koud bij hun in huis was en de zusjes Tatin hen binnen lieten en een stukje taart gaven. Dat vervolgens de hele buurt deze taart wel wilde proeven en uiteindelijk het verhaal over de omgekeerde taart door iedereen doorgekletst werd.

Nee, het verhaal rond de zusjes Tatin is niet zo romantisch. De omgekeerde taart is gewoon een ontstaan door een foutje gemaakt in de haast die het runnen van een hotel met zich meebrengt. Caroline, de jongste, legde per ongeluk eerst de appels in de bakvorm. Ze besloot dan maar de hele taart maar op zijn kop te maken. Toen zij de taart uit de steenoven haalde en omkeerde, was de “tarte renversé” geboren. Het mag dan wel een foutje zijn geweest, het resultaat is fantastisch! Vandaag de dag kan je in Hôtel Tatin nog steeds een tarte tatin eten.

 Ook ik bakte een tarte tatin, weliswaar gewoon in de heteluchtoven. Ik paste het recept weer een beetje aan: peer in plaats van appel, muffinvormpjes in plaats van grote schaal. 


Dit heb je nodig: 80 gram suiker, 40 gram roomboter, 3 plakjes bladerdeeg, 4 handperen, muffinvorm.


Smelt de boter en de suiker langzaam met 1 el water. Doe dit voorzichtig want anders heb je kans dat de suiker aanbrand. Snij vervolgens de peer in plakjes. Blijf wel op de karamel letten. Deze is klaar als het begint te bubbelen en een goudgele kleur heeft. Giet de karamel dan in de muffinvorm. Verdeel de karamel over 12 vormpjes. Leg de plakjes peer er bovenop.


Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden. Rol de plakjes bladerdeeg uit en steek er rondjes met een iets grotere diameter dan de muffinvorm. Stop de peertjes goed in! Grapje. Duw het deeg iets naar binnen. Bak de taartjes 20 minuten. Laat ze dan 5 minuten afkoelen. Leg ze dan op een bord en keer het geheel in een keer om. 

Heb jij wel eens tarte tatin of een variant daarop gemaakt?

Liefs, Janna

3 reacties:

 1. Ik heb het eigenlijk nog nooit gegeten! Wat grappig om zo te lezen waar het vandaankomt haha :) het ziet er errug lekker uit!

  liefs,
  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat verhaal ken ik helemaal niet, het ziet er heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk artikel en wat ziet het er enorm lekker uit, ik heb het nog nooit op maar ik wil het wel een keer gaan proberen! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs