zondag 29 september 2013

Dronken van brood?!


Je hebt reizen en rijzen. Door het eerste ontdek je nieuw voedsel en neem je een recept mee. Door het ander kan je vervolgens dit nieuwe recept uitproberen. Rijzen gebeurt door gist. Hee, zit dat niet ook in bier? Yep, dat klopt. Er zit dus alcohol in brood... Of dat genoeg is om dronken van te worden, lees je hier!


Heerlijke Mediterrane ingredienten, meegenomen uit het Middellands Zeegebied, of gewoon uit de Albert Heijn in Spaarndam.

Dit heb je nodig:
500 gram bloem, 14 gram gist, 1 eetlepel suiker, twee theelepels zout, een beetje peper, verse tijm, 100 gram uitgelekte gedroogde tomaten in stukjes, twee eetlepels van de overgebleven olie van de tomaten, 100 gram uitgelekte zwarte olijven in stukjes, een teen uitgeperste knoflook.


Dit is dus rijzen. Je begint met iets wat amper genoeg lijkt voor een kabouter, en je eindigt met mega-hompen brood. Dit komt door gist. Gisten zijn eencellige schimmels (ah yummy, dat proefde je dus). Als je brood bakt, moet je behalve gist ook suiker toevoegen. Gist is in staat suikers om te zetten in alcohol en koolzuur. Je kunt dus dronken worden van brood?! Nope, toch niet. De broodgisting voltooit zich over een te korte periode om veel alcohol te vormen. Het beetje alcohol dat ontstaat, verdampt weer bij het bakken. 

Verder is dit recept nogal simpel. Zeef de bloem boven een grote kom. Meng de gist, suiker, zout, peper erdoorheen. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk hier 2 deciliter lauw water in. Voeg ook de olie toe. Kneed het mengsel ongeveer 10 minuten tot een mooi glad deeg. Maak vier ballen van het deeg en leg deze op de bakplaat. Laat het deeg een kwartier rijzen op kamertemperatuur. Dan voeg je de tijm, gedroogde tomaten en olijven toe. Laat het deeg daarna nog anderhalf uur rijzen. Bak de broodjes ongeveer 25 minuten op 225ºC.

Ga in het herfstzonnetje zitten en geniet van het laatste restje zomer met een lekker stuk brood. Eetsmakelijk! :)

6 reacties:

  1. Wat leuk dat je dit nu weet, haha! Lijkt me een heerlijk recept!

    http://www.lifeofroshelle.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een super leuke blog heb je! Ik volg je vanaf nu :)
    En dit ziet er heerlijk uit!

    Liefs,
    Kiki // Chicks About Fashion

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou je je bronnen nog eens na kunnen checken? Dit stuk is namelijk niet voor de volle 100% correct! T zou zonde zijn als iedereen het verkeerd zou leren, want t is inderdaad wel n vraag die sommige mensen zicht soms stellen! (zie anaeroob/aeroob = zonder/met zuurstof)

    Verder ziet het er echt heerlijk uit, Ga t snel eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs