zaterdag 11 mei 2013

dance4life - back home!Afgelopen week  maakte ik met dance4life een projectreis naar Oeganda. Mijn school was beste school van 2012 omdat we het meeste geld per leerling hadden opgehaald, wel 74 euro! Ik was samen met Anne Fleur, een leerling van de andere beste school, vertegenwoordiger van alle jongeren in Nederland die dit jaar hebben meegedaan aan dance4life. De reis was een fantastische ervaring. Ik heb veel heftige verhalen gehoord, bijzondere mensen ontmoet en organisaties bezocht. 

Tegenstellingen
Meteen toen we aankwamen in Afrika voelde alles anders: de mensen, de lucht, de geuren. Oeganda is een fantastisch land. Maar wel een land met flinke tegenstellingen. Het wordt niet voor niets de Pearl of Africa genoemd; de natuur is overweldigend. Maar er zijn ook veel problemen. Ik heb veel heftige dingen gezien. Toch gingen ik niet met een negatief gevoel weg. Ik hebben namelijk ook veel organisaties gezien die zich inzetten om de hiv- en aidsproblematiek op te lossen. 

Het Nederlande en het Oegandese team!

Altijd positief
Deze reis heeft me met de neus op de feiten gedrukt. Toen ik in Nederland de verhalen over hiv en aids hoorden, greep het me natuurlijk aan, maar het bleef toch abstract. Op het moment dat ik het met mijn eigen ogen zag, wist ik dat het echt was. Toen we aankwamen in Oeganda zag ik eerst nog vooral stenen huizen. Maar toen we een zijweggetje namen, was de weg onverhard en woonden de mensen in lemen hutjes. Vervolgens zag ik kinderen met te grote shirtjes en blote voetjes vol met wonden. Het is bijzonder om te zien dat er zoveel vrijwilligers zijn die deze kinderen proberen te helpen, ondanks dat ze het zelf ook moeilijk hebben. Dat is wat ik zo fantastisch vond aan de mensen in Oeganda: ze blijven altijd positief.

Heart Connection Tour,  Nederland - Oeganda
Het was een ontzettend bijzondere ervaring om met dance4life in Oeganda te zijn. Het meest indrukwekkende gedeelte van de reis vond ik de Heart Connection Tour. Het is bijzonder dat jongeren in Oeganda op dezelfde manier als de jongeren in Nederland worden geïnspireerd door de scholentour. Muziek en dans hebben ons verbonden. Een groot verschil is dat de aanpak in Oeganda voorzichtiger is. In tegenstelling tot in Nederland wordt er niet direct gezegd dat het belangrijk is om veilig seks te hebben.

Heart Connection in Oeganda
 
In gesprek met jongeren
Een van de organisaties die we hebben bezocht is het Nabweru Health Centre.  In dit centrum kunnen alle mensen uit de buurt zich op gratis op hiv laten testen en vervolgens advies krijgen. Na een rondleiding gaan we in gesprek met een aantal meisjes. Opvallend is dat alle drie de meiden zeggen ze nog nooit seks hebben gehad, maar zich wel ongeveer elke drie maanden laten testen op hiv. De kans is dus groot dat ze hierover liegen, omdat ze zich schamen. Ze krijgen van hun ouders namelijk altijd een advies: “no sex before marriage”.  Het is voor hen moeilijk toe te geven dat ze zich niet hebben gehouden aan de regel van hun ouders. Het is voor ons moeilijk hier doorheen te prikken en er echt achter te komen wat hun verhaal is. Toch heeft dit gesprek mij opnieuw laten beseffen hoe groot het taboe is en hoe moeilijk het is dit te doorbreken. 

Nooit zeuren
Ook de ontmoeting met Barbara Kemigisa (26) heeft veel indruk op mij gemaakt. Zij kwam een aantal jaar geleden openlijk uit voor haar hiv-positieve status. Haar vader wil daarom niets meer met haar te maken hebben. Sinds ze een born again Christian is, heeft ze haar leven een positieve draai gegeven. Ze drinkt geen alcohol meer en ze is niet meer verslaafd aan seks. Christen zijn heeft haar hier ontzettend bij geholpen."I learned never to complain", zegt ze zelf. Barbara heeft een dochtertje, Kourtney. Ze is pas drie jaar en ze is hiv-geïnfecteerd. Barbara had namelijk de keuze tussen twee kwaden: geen borstvoeding en sterven of wel borstvoeding en hiv. Ze koos voor het laatste. Kourtney krijgt medicijnen en ziet er gezond uit. Barbara probeert door haar verhaal te vertellen anderen te helpen. De ontmoeting heeft me doen inzien dat de problematiek zich verspreid over de hele wereld en positief blijven ontzettend belangrijk is. 

Kourtney en ik, ons Lion King moment :P


Spread the positive virus
Nu ik met eigen ogen heb gezien hoe groot de hiv- en aidsproblematiek is, vind ik het nog belangrijker dat wij als school meedoen aan dance4life. Behalve dat we geld inzamelen, is het van groot belang dat we het taboe doorbreken. Zolang er namelijk niet openlijk kan worden gesproken over hiv, zal het virus zich blijven verspreiden. Help daarom dance4life mee het taboe uit de wereld te helpen, dan hiv en aids zullen volgen!

Als je meer wil lezen, kun je hier mijn blog over Barbara Kemigisa op de site van dance4life lezen. Ook de Facebook van dance4life is tijdens de reis veel geupdate. Verder heb ik voor de reis al twee posts geschreven, die kan je hier (hoe het begon), hier (in de krant!) en hier (over Humphrey) bekijken. Natuurlijk komt er binnenkort nog meer. Vragen stellen kan altijd!

5 reacties:

 1. Wat een ervaring! Lijkt me een heel bijzondere reis, ben benieuwd naar je volgende post.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw wat een ervaring inderdaad! Klinkt heftig en prachtig tegelijkertijd. Om het een keer met eigen ogen te zien zorgt ervoor dat je met je neus echt op de feiten wordt gedrukt inderdaad! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat heb je dat mooi en fijn uitgebreid geschreven zeg! Dit lijkt me zo'n mooie maar ook heftige ervaring! Wij hebben als school ook 2x meegedaan met dance4life & ik vind het een super organisatie. Het maakte toen al indruk op me, maar zo met je eigen ogen zien zal je nog wel wat laten schrikken.. Ook mooi hoe je zegt dat muziek & dans jullie verbonden heeft. Ik wil muziektherapie studeren om deze reden, het verbind mensen en het kan een verhaal vertellen/je eigen gevoel. Ik hoop dan ook ooit naar dit soort landen te gaan & daar ook dit prachtige werk te kunnen/mogen doen.
  Top dat je dit gedaan hebt! x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me inderdaad een hele ervaring! Ontzettend veel dat op je afkomt en waar je mee geconfronteerd wordt denk ik, zowel positieve dingen als negatieve dingen. Ik vind het echt super wat jullie gedaan hebben en dat jullie je hebben ingezet voor de mensen daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ervaring! Lijkt me echt heel apart om dat mee te maken.. Dat je echt voelt dat het een taboe is om erover te spreken. Lastig om dan toch een gesprek aan te gaan lijkt me ja. Tof dat je genoten hebt van je tijd daar en dat je een steentje hebt kunnen bijdragen. :) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs