dinsdag 28 augustus 2012

Back again: sweet toffee cake

Salut!
La belle France: du pain, du soleil, des montagnes & des lacs. Ik heb veel gewandeld in de bergen, het was super. Frankrijk is echt mooi. Ik heb er een soort traditie van gemaakt om in ieder klein bergmeertje te zwemmen dat we tegenkomen. Ook als dit water recht van een gletsjer komt op 3000 m. hahaha. Het was super! :D
En nu ben ik weer thuis. Ik mis de geweldige mensen die ik heb ontmoet, maar gelukkig bestaan er Skype en Facebook. En het heerlijke Franse eten natuurlijk. Wat is er beter dan de Franse pain met zachte geitenkaas? Het zijn fantastische herinneringen. 

En het heeft natuurlijk eventjes geduurd, maar voilà hier is dan een nieuw recept. Bakken was natuurlijk niet helemaal mogelijk in een tent xd.  Dit is echt een super recept, eentje die ik zeker ga onthouden voor de volgende high tea of verjaardag! Zacht van binnen, sticky van buiten.

Salut!
La belle France: du pain, du soleil, des montagnes & des lacs. I spent a lot of time hiking in the mountains, really enjoying my time. France is beautiful. And I kinda made it a little tradition to swim in every little mountainlake we come across. Even with water straight from glaciers at 3000 m. hahaha. I loved it! 
And now I'm back. I really miss the great people I met, but fortunately there's Skype and Facebook. And the delicious French food of course. What's better than the French pain with some smooth goat cheese? Those are the best memories. 

And it has taken some time, but voilà a new recipe. Baking wasn't very possible in a tente of course xd. This is a super recipe, one I'm defenitely gonna remember for the next high tea or birthday! Smooth from the inside, sticky from the outside.



Aaaaaahh delicious! 


Je hebt nodig / You need
  • 90 gr boter / 90 gr butter
  • 150 gr tutti frutti en rozijnen / 150 gr tutti frutti and raisins
  • heet, kokend water / hot boiling water
  • 165 gr kristalsuiker / 165 chrystal sugar 
  • 1 groot ei / 1 big egg
  • 0,5 theelepel amandel essence / 0,5 teaspoon almond essence
  • 155 gr zelfrijzend bakmeel / 155 gr self-raising baking powder
Toffeesaus / Toffee sauce
  • 75 gr lichtbruine suiker / 75 r lightbrown sugar
  • 45 gr boter / 45 gr butter
  • 2 eeetlepels kookroom of melk / 2 tablespoons single cream or milk


1. Mix de boter en de suiker luchtig.

1. Mix the butter and the sugar.

2.Voeg het ei en de amandel essence toe.

2. Add the eggs and the almond essence.

3. Snij de rozijnen en tutti frutti fijn. Dan komt er iets waar ik maar even geen foto van heb gemaakt, aangezien het er niet uitzag. Het is namelijk dat je de bedoeling je de stukjes vruchten weekt in water (en eventueel zuiveringszout toevoegt). Anyway, dit is ontzettend simpel.

3. Cut the raisins and the tutti frutti in small pieces. Then you should do something I didn't make a picture of, 'cause it didn't look that delicious. You should soak the fruit in water (and if necessary baking soda). Anyway, it's really easy.

4. Terwijl het fruit ligt te weken, kun je alvast het zelfrijzend bakmeel zeven en door het beslag mixen.

4. While the fruit is soaking, you can already sieve the self-raising baking powder and mix it through the batter.

5. Giet de tutti frutti en de rozijnen af. Het ruikt zooo lekker :D Schep het dan rustig door het beslag heen.

5. Pour the tutti frutti and the raisins off. It smells sooo good :D Then spoon it slowly through the batter.

6. Bak de cake op 180°C, 35-40 minuten. Maak dan gaatjes/sneetjes in de cake.

6. Bake the cake at 180°C, 35-40 minutes. Then make some little holes/cuts in the cake.

 7. Tijd voor de toffeesaus. Verwarm de boter, kookroom en bruine suiker op een laag vuurtje.

7. Time for the toffee sauce. Heat the butter, single cream and brown sugar very slowly.

8. Laat de caramel dan ongeveer twee minuten borrelen.

8. Let the caramel approximately two minutes bubbling.

Looks yummy, doens't it?? :D

13 reacties:

  1. Hm look so yummy :)
    You doing a good job!
    xx Ilka
    http://ilkavontorok.blogspot.ro/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. this looks amazing!!! :D
    nam nam nam!
    xoxo

    novelstyle.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wow love it! looks delicious!
    would you like to follow each other?
    MY DAILY STYLE

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aww thank you so much :) It looks really yummy!! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Would love to make this right now!!! :D
    xoxo

    novelstyle.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. love everything!

    Visit my blog? xx Miss Beatrix (http://missbeatrix.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Yeah I would love to :) I'll follow you! x

    BeantwoordenVerwijderen
  8. OMG that looks so good. Now if only I had some of your skill to make some. :3

    adlyvelasco.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sure, I'd love for us to follow each other. Following you now on Bloglovin & GFC. Your turn. :)

      Verwijderen
    2. You don't even need that much skills haha, it's very easy. And otherwise you could only try to make the toffee sauce, over a cake you bought in the supermarket. 'Cause that was the most delicious part :D

      Thanks for following, sure I'll follow you back xx

      Verwijderen
  9. Looks super delicious!

    I am allready following :)

    BeantwoordenVerwijderen

Al jullie berichtjes maken me blij, dankjewel! Laat je linkje achter, want ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wie jullie zijn :)

Blog Designed by The Single Momoirs